Powered By Blogger

marți, 3 mai 2011

De ce "ROMANIA SANATOASA"?

In pragul depunerii motiunii simple pe sanatate in Camera Deputatilor m-am gandit ca este potrivit sa supun atentiei prietenilor si cunoscutilor mei un concept care implica multe domenii, in afara celui sanitar.

"ROMANIA SANATOASA" ar trebui sa fie rezultatul actiunii profesioniste a unor oameni dedicati din sanatate, educatie si cultura, din economie si protectia mediului si bineinteles din zona politica. Nu este cazul insa in momentul de fata. Multe dintre deciziile majore care afecteaza direct viata, sanatatea si viitorul oamenilor sunt luate fara ezitare de persoane care dubleaza lipsa de profesionalism cu lipsa de moralitate...

Ceea ce s-a intamplat in ultimele 12 luni in doua dintre domeniile pe care le cunosc foarte bine, sanatatea si invatamantul, este fara precedent, cel putin in ultimii 20 de ani. Profesionistii din cele doua sisteme au fost pusi la colt, denigrati si alungati cu perseverenta, pacientii cu posibilitati au fost indemnati sa foloseasca dreptul de a calatori pentru a-si rezolva problemele de sanatate, iar elevii sa urmeze exemplul liderilor politici care au ajuns in pozitii de decizie la finalul unor studii extrem de precare.

Acest haos institutionalizat a putut fi pus in practica prin intermediul unor persoane care, fie nu au nimic de-a face cu domeniile pe care le gestioneaza, fie au frustrari si complexe care le-au afectat deciziile. Se fac referiri la angajamente internationale ale Romaniei pentru fundamentarea unor masuri administrative dezastruoase care au lasat pacientii fara asistenta medicala si profesorii fara salarii..

Iata insa ca americanii, care sunt mentionati de multe ori ca model, au opinii diferite, in ceeea ce priveste consecintele unei salarizari minimale a profesorilor. Prestigiosul ziar New York Times a publicat recent un articol pe acesta tema. Sper sa vi se para interesant.
http://www.nytimes.com/2011/05/01/opinion/01eggers.html?scp=2&sq=1%20may%20teacher&st=cse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu